Γνώριζες ότι το οστό είναι ένας ζωντανός και αναπτυσσόμενος ιστός. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, το οστό ανανεώνεται συνεχώς σε μια διαδικασία που ονομάζεται αναδιαμόρφωση!
Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που κάνει τα οστά να γίνονται λεπτά, αδύναμα και να σπάνε εύκολα (λόγω του ότι μειώνεται η οστική πυκνότητα).
Η οστεοπόρωση συχνά μπορεί να ονομαστεί «σιωπηλή ασθένεια» λόγω του ότι δεν μπορούμε να αισθανθούμε αλλά ούτε και να δούμε τα οστά μας να λεπταίνουν.
Η οστεοπόρωση προσβάλλει συχνότερα ηλικιωμένους, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και άτομα Καυκάσια ή Ασιατικής καταγωγής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι άλλοι δεν κινδυνεύουν από οστεοπόρωση. Πολλοί άλλοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να παίξουν ρόλο είναι η σωστή ανάπτυξη, η διατροφή, η φυσική άσκηση, χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων τα οποία επηρεάζουν την οστική πυκνότητα κ.α.
Ένα σπασμένο οστό μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές μας δραστηριότητες επομένως η πρόληψη πάντα είναι και η καλύτερη θεραπεία!
Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά προσλαμβανόμενα από την διατροφή για καλύτερα οστά είναι:
Το ασβέστιο - είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Η βιταμίνη Δ - ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου.
Επαρκής κατανάλωση πρωτεΐνης μέσα στην ημέρα.
Μετριασμένη προσθήκη αλατιού στα φαγητά – κάθε επιπλέον ποσότητα νατρίου που αποβάλλεται από τα νεφρά, αποβάλει μαζί του και αρκετό ασβέστιο! Επομένως το αλάτι να μην ξεπερνά τα 5 γρ. ημερησίως.
Μετριμένη ποσότητα καφεΐνης – 1 με 2 φλ. καφέ την ημέρα δεν φαίνεται να επηρεάζει πολύ την απορρόφησή ή την απέκκριση του ασβεστίου από τα ούρα. Όμως περισσότερο από 2 φλ. αυξάνουν πάρα πολύ την απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα!
Τα άτομα που έχουν υψηλότερη κορυφαία οστική μάζα έχουν μεγαλύτερα και βαρύτερα οστά και μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή τους.
Χρυσαυγή Χαραλάμους
- Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (BSc/MSc)
- Certified Yoga Instructor - YTT200hr
- Mέλος του CyDNA
コメント