Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία λόγω μη επαρκής ή καθόλου έκκρισης ινσουλίνης, μειωμένης επίδρασης ινσουλίνης, υπερβολική έκκριση γλυκαγόνης ή και όλα μαζί.
Οι τρεις κύριοι τύποι διαβήτη είναι ο Διαβήτης Τ1 (που πλέον δεν ονομάζεται παιδικός διαβήτης διότι επηρεάζει και άλλες ηλικιακές ομάδες), ο Διαβήτης Τ2 και ο διαβήτης κύησης.
Ο διαβήτης τύπου 1 (T1D) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που οδηγεί στην καταστροφή των παγκρεατικών β-κυττάρων.
Ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) ο οποίος είναι πολύ πιο συνηθισμένος, είναι πρωτίστως ένα πρόβλημα προοδευτικής βλάβης της ρύθμισης της γλυκόζης λόγω ενός συνδυασμού δυσλειτουργικών παγκρεατικών βήτα κυττάρων και αντίστασης στην ινσουλίνη.
Ο διαβήτης κύησης (κατά την περίοδο εγκυμοσύνης) έχει το ίδιο παθολογικό υπόβαθρο με τον διαβήτη Τ2 ο οποίος αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει διαβήτη Τ2 στην μητέρα και αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας και διαβήτη Τ2 στο νεογνό.
Η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα έχει συσχετιστεί με μικροαγγειακές και μακροαγγειακές βλάβες οι οποίες μπορούν να επιφέρουν άλλα προβλήματα όπως διαταραχές λιπιδίων ή υπέρταση.
Δυστυχώς, ο διαβήτης Τ2 συνήθως δεν διαγνώζεται μέχρι να υπάρξουν κλινικά συμπτώματα. Το στάδιο στο οποίο δεν υπάρχουν συμπτώματα ονομάζεται προδιαβήτης. Επομένως, το να γίνεται εξέταση για προδιαβήτη, σε άτομα υψηλού ρίσκου (παχυσαρκία, μειωμένη φυσική άσκηση, μειωμένη HDL, υψηλά τριγλυκερίδια, γυναίκες με πολυκιστικές ωοθήκες, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ηλικία, κληρονομικότητα) είναι πολύ σημαντικό. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύνδεσμο Διαβήτη, έκτος από την μέτρηση της γλυκόζης νηστείας, η μέτρηση της γλυκοζιλιομένης (A1C) είναι ένας πιο έγκυρος τρόπος ανίχνευσης διαβήτη και προδιαβήτη. Ακόμα με την γλυκοζιλιομένη δεν υπάρχει η προ απαίτηση να είμαστε νηστικοί. Για να διαγνωστεί ο διαβήτης Τ2 ή πρόδιαβήτης πρέπει η A1C να είναι πάνω από 6.5%.
Τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης ανάπτυξης διαβήτη Τ2:
Διατήρηση υγιές σωματικού βάρους ή απώλεια περιττών κιλών (5 – 7% του παρών σωματικού βάρους τουλάχιστον)
Φυσική άσκηση – πχ 30 λεπτά περπάτημα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας (150 λεπτά/εβδομάδα)
Μόνο αυτοί οι 2 παράγοντες φαίνεται να μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη κατά 27 έως και 67%! Για άτομα που έχουν ήδη Διαβήτη Τ2 αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να καθυστερούν την επιτάχυνση της νόσου για τουλάχιστο 10 χρόνια!
Αύξηση φυτικών ινών (28 γρ περίπου)
Μειωμένη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών
Αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Μείωση αλκοόλ (1 – 2 ποτήρια την εβδομάδα)
Μεσογειακή Διατροφή
Τα οφέλη μίας σωστής διατροφής είναι πάρα πολλά για την υγεία μας, για αυτό και πρέπει να δίνουμε την απαραίτητη σημασία για να έχουμε ένα υγιή σώμα και οργανισμό.
Χρυσαυγή Χαραλάμπους
- Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (BSc/MSc)
- Certified Yoga Instructor - YTT200hr
- Mέλος του CyDNA
Comments